Υποπροϊόντα Μέλισσας

propoli

Πρόπολη

Η πρόπολη αποτελεί φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και προκύπτει από την επεξεργασία ρητινών που συλλέγουν από τα φυτά και από τους κορμούς των δέντρων. Την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για την αποστείρωση και την προστασία της κυψέλης από τα μικρόβια.

Η πρόπολη είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που μας έχει χαρίσει η φύση για τη θωράκιση του οργανισμού, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό.

giri

Γύρη Ανθοφορίας

Η γύρη των μελισσών διαθέτει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Η ακριβής περιεκτικότητα της γύρης σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ποικίλει αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας από την οποία προήλθε. Σε γενικές γραμμές η σύστασή της είναι:  Πρωτεΐνες: 35%  Υδατάνθρακες: 40%  Λιπίδια: 5%  Νερό: 5-10%  και Άλλες ουσίες: 5-15%.

vasilikos poltos

Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα και αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο. Αυτό, όμως, που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού.

kirithra

Κηρήθρα

Η κηρήθρα περιέχει το κερί που παράγεται από τη μέλισσα η οποία “κτίζει” τα κυψελίδια που διαμορφώνουν την τελική μορφή της κηρήθρας, μέσα στα οποία αποθηκεύεται το μέλι της κάθε ανθοφορίας.

Η κηρήθρα παρέχει μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και αλκοόλες και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον επειδή το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων καθώς και ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.